Een blik in het verleden

Erfgoed op de Kaart maakt het mogelijk om historische kaarten als laag over de huidige situatie heen te projecteren. Dit heeft voor veel mensen iets magisch. Bezoekers kunnen kaarten aan of uit zetten of spelen met de transparantie om zo een beeld te krijgen van hoe de situatie vroeger was.

Historische kaarten kunnen door ons gegeorefeerd worden of gekoppeld worden op basis van een WMS service. Ook is het mogelijk om ESRI Shapes te verwerken of de koppelen met Google Fusion Tables.

Een blik in het verleden

Historische kaartlagen

Momenteel zijn er al meer dan 300 verschillende (historische) kaarten beschikbaar op de verschillende Erfgoed op de Kaart websites!

#

Historische kaarten

Veel archieven, musea en gemeenten hebben de beschikking over mooi historisch kaartmateriaal. Helaas zijn deze kaarten niet altijd makkelijk toegankelijk voor het grote publiek.

Door ze aan te bieden op Erfgoed op de Kaart kan als bezoeker inzoomen op je stad of dorp en verschillende kaartlagen oproepen.

Vaak leveren archieven of musea deze kaarten bij ons aan waarna wij ze geo-refereren en "tilen" zodat we ze kunnen aanbieden op Erfgoed op de Kaart.

 

#

Dynamische kaarten

Naast het handmatig georefereren van kaarten is het met Erfgoed op de Kaart ook mogelijk te koppelen met bestaande GIS systemen op basis van WMS. Doordat deze koppeling dynamisch is is de inhoud van de kaart altijd up-to-date.

Daarnaast is het ook mogelijk om SHAPE-files aan te leveren. Deze worden dan door ons omgezet met behulp van Google Fusion Tables zodat ook die kaarten op Erfgoed op de Kaart ontsloten kunnen worden.

#

Bonnebladen

Alle Erfgoed op de Kaart klanten hebben de beschikking over drie extra landsdekkende kaartlagen uit 1900, 1925 en 1949. Bonnebladen zijn de eerste Nederlandse militaire stafkaarten. De deelkaarten staan bekend als de Bonnekaarten of Bonnebladen vanwege de projectievorm "Bonne".

Archeologie uit de bronstijd

Voor 10 perioden uit de Nederlandse archeologie is een aantal bijzondere vondsten 'op de kaart gezet'. Iedere periode heeft een eigen landkaart die laat zien hoe Nederland er in die tijd uitzag, zodat je kunt zien hoe het landschap sinds de prehistorie is veranderd.

 

Bekijk de kaart uit de bronstijd
Archeologie uit de bronstijd
Gemeente Schiedam in 1869

Gemeente Schiedam in 1869

Schiedam op de Kaart bevat een mooie getekende kaart met bovenaan het spoorwegstation bij de spoorlijn Rotterdam - 's-Gravenhage. Langs de Buitenhaven en de Voorhaven zijn enkele industrieën aangegeven.

Kaart "Gemeente Schiedam (No. 2, Stad)", 1869, Schaal 1:10.000 uit: J.Kuyper. Gemeente-atlas van Nederland. Leewarden - Hugo Suringar.

Bekijk de kaart in detail

Kijkje op Rotterdam

De kaarten van Jacob van Deventer zijn over het algemeen een lust voor het oog. Verschillende Erfgoed op de Kaart websites bevatten een kaart van zijn hand zoals die op Rotterdam in Kaart uit ongeveer 1560.

Bekijk de kaart van Rotterdam in 1560
Kijkje op Rotterdam
Vestingstad Leeuwarden

Vestingstad Leeuwarden

Op de kaart uit 1649 is mooi te zien hoe Leeuwarden beschikte over uitgebreide verdedigingswerken. Deze kaart is ook te bekijken op de multitouch tafel in het Historisch Centrum Leeuwarden.

Meer informatie

Joan Blaeu

Joan Blaeu was een Nederlandse cartograaf en uitgever van wereldberoemde atlassen. Zijn bekenste werk is de Atlas Maior.

Alkmaar op de Kaart bevat een kaart van deze beroemde cartograaf en is niet de enige waar u kaarten van hem kunt vinden. Historische plattegrond van Alkmaar in 1649. Titel: Alcmaria.

naar Alkmaar op de Kaart
Joan Blaeu
Spelen met kaarten in het onderwijs - kaart.cc

Spelen met kaarten in het onderwijs - kaart.cc

Een ander ab-c media project is http://www.kaart.cc waarmee leerlingen in het secundair onderwijs zelf aan de slag kunnen met historische kaarten. Door kaarten van toen en nu te verrijken leert een leerling beter kijken naar zijn of haar stad.

De historische kaarten van Erfgoed op de Kaart zijn over het algemeen ook te vinden op http://www.kaart.cc

Aan de slag met historische kaarten

Neem contact met ons op

Voor meer informatie of deelname aan Erfgoed op de Kaart kunt u contact opnemen met ab-c media.

Telefoon

+31 (0)71 304 00 25

Locatie

3e Binnenvestgracht 23H
2312 NR Leiden